Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46 seviyesine yükseltmesinin ardından finans piyasalarında hareketlilik yaşandı. Geçtiğimiz ay ortalama yüzde 48 dolaylarında olan mevduat faizleri, kısa süreli bir durağanlık döneminin ardından yüzde 50 bandını aşarak yükseliş trendine girdi.
Bazı bankalar bu oranın da ötesine geçerek rekabeti kızıştırdı. Hangi bankanın ilk adımı atacağı merak edilirken, bazı özel bankalar faiz oranlarını yüzde 52’ye kadar çıkardı. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde bu yükselişin yaygınlaşmasını bekliyor.
FAİZ ARTIŞININ ÖNCÜSÜ MERKEZ BANKASI OLDU
Uzun süredir yüksek faiz ortamında seyreden Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan sıkı para politikası ve yapısal dönüşüm vaatleriyle kısmi bir istikrar yakalamıştı. Politika faizindeki düşüşle birlikte bankalardaki mevduat oranları da yüzde 50’nin altına kadar gerilemişti. Ancak, Ekrem İmamoğlu’nun önce gözaltına alınması, ardından tutuklanmasıyla oluşan siyasi belirsizlik, piyasalarda güven kaybına neden oldu ve bu durum faiz artışlarını beraberinde getirdi.
YATIRIMCININ ROTASI ‘HOŞ GELDİN’ FAİZLERİNE
Nefes'ten Emel Yiğit'in haberine göre, tasarruf sahipleri ise yükselen faiz ortamında birikimlerini değerlendirmek için bankaların sunduğu ‘hoş geldin’ faizlerine yöneliyor. Bu faiz oranları, standart mevduat oranlarının birkaç puan üzerinde seyrederken, genellikle sadece yeni müşteri için ve bir aylık süreyle uygulanıyor. Ancak vatandaşlar, bu fırsattan faydalanmak adına farklı bankalar arasında geçiş yaparak avantaj sağlamanın yollarını bulmuş durumda.
Müşterilerin yoğunlukla tercih ettiği vade süresi ise yüzde 32 seviyelerinde seyrediyor. Faiz trendlerine hızlı tepki vermek isteyen bankalar da bu vade oranını dikkate alarak strateji geliştiriyor.
Mevduat sahiplerinin paraları 3 aşamada iade edilecek
Bankacılık sektörünün mevduatı 414.7 milyar lira arttı
Mevduat faizleri üç ayın en yüksek seviyesinde