Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi döneminin yarattığı esnek çalışma şartlarının kalıcı olup olmayacağı uzun süredir tartışılıyor. Ancak son gelişmeler, bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketler ofise dönüş politikalarını uygulama konusunda ciddileşmeye başlıyor: “Ofise geri dönün veya maaş kesintisini kabul edin.”
Haftada en az üç gün
Insider’dan Jacob Zinkula and Juliana Kaplan'ın haberine göre, gittikçe daha fazla şirket uzaktan çalışanlarını bir seçim yapmaya zorluyor. Ve geri dönmek istemeyen çalışanlardan biriyseniz, bunun maaş çekinize yansıdığını görmeniz an meselesi.
Wall Street Journal, ABD’li hukuk firması Davis Polk & Wardwell LLP'nin çalışanlarına, haftada en az üç gün şirket ofisinden çalışmamaları halinde ikramiyelerinde kesinti görebileceklerini söylediğini bildiriyor.
Davis Polk Başkanı ve yönetici ortağı Neil Barr, Wall Street Journal'a “Ekibimizi aynı anda dahil etmeye çok odaklandık. Beklenti ofise gelmeniz ve bizzat burada bulunarak firma kültürünü desteklemenizdir” diyor.
JPMorgan da yöneticileri için hibrit çalışma şartlarını geride bırakıyor ve ofise geri gelmelerini zorunlu kılıyor. Bu, sektör çapında bir değişimi başlatacağa benziyor. JPMorgan’dan yayınlanan bir notta, “Liderlerin kültürümüzü güçlendirmede ve işlerimizi yürütmede kritik bir rol oynadığını ve bu nedenle sahada görünür olmaları gerektiğini düşünüyoruz” deniliyor.
Oran hızla düşüyor
Firmalar kemerlerini sıkıp çalışanlarını geri kazanmaya çalıştıkça, yaygın uzaktan çalışma dönemi ekonomi genelinde son aşamaya geliyor olabilir. Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan alınan bir rapor, Eylül 2022 itibarıyla işletmelerin yüzde 72,5'inin çok az süreli uzaktan çalışma teklif ettiği veya hiç teklif etmediğini gösteriyor. Bu, 2021 yılında az da olsa uzaktan çalışma imkanı sunan ve bu imkanı hiç sunmayan kuruluşların yüzde 60,1’lik oranına kıyasla büyük bir artış anlamına geliyor.
Pek çok şirket, çalışanlarını haftada en az birkaç gün ofise geri çağırsa da, çalışanların buna uymasını sağlamak her zaman kolay olmayabiliyor. Bazı şirketler, bu zorunlulukları uygulamak için oldukça gevşek bir yaklaşım benimsemeye devam ediyor ancak diğerleri, çalışanların ofis içinde geçirdikleri zamanı aktif olarak takip etmeye başladı bile. Şirketler, ofise geri dönmeyen çalışanlarını kovmakla tehdit edebiliyor veya Davis Polk örneğinde olduğu gibi, çalışanların ikramiyelerini kesme yoluna gidebiliyor.
Uzaktan çalışma, daha düşük ücret anlamına gelebilir
Öyle ya da böyle, öyle görünüyor ki, uzaktan çalışma birçok çalışan için daha düşük ücret anlamına gelebilir. Bunun nedeni, uzaktan çalışmayı benimsemeyi seçen şirketlerin bile bunu kısmen uygulaması ve çalışanlara daha az ödeme yapmalarına izin verdiği için seçiyor olmaları.
Hatırlanacağı üzere, Owl Labs ve Global Workplace Analytics tarafından Eylül ayında gerçekleştirilen State of Remote Work anketine göre, ankete katılan ABD'li uzaktan çalışanların yaklaşık yarısı, en azından yarı zamanlı olarak uzaktan çalışmaya devam etmek için maaşlarında yüzde 5'e varan bir kesintiye razı olabileceklerini söylemişti.
Atlanta Fed tarafından gerçekleştirilen İş Belirsizliği Araştırması, katılımcı firmaların yüzde 38'inin, hem çalışanları mutlu etmenin hem de ücret artış baskısını hafifletmenin bir yolu olarak uzaktan çalışmayı kullandıklarını bulguluyor. Bunun özellikle daha büyük firmalar için geçerli olduğu not düşülüyor. Şu anda ofise geri çağrılan çalışanların bazılarının ise tamamen vazgeçtiği ve işlerini bıraktıkları gözleniyor.
Uzaktan çalışanlar kamerayla izleniyor
Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz
Uzaktan çalışmada ‘paranoya’ tehdidi
Uzaktan çalışanlar için iş piyasası daralıyor
Uzaktan çalışma politikalarında patron-işçi krizi
Uzaktan çalışanlar eskiye göre daha mı fazla çalışıyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.