Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İş dünyası için pandemi sonrası dönem, oyunun kurallarının yeniden yazıldığı ve esneklik ve adaptasyon gerekliliğinin son derece önemli olduğu zor bir süreç oldu. Bu sürecin sonunda, yeni dönemin sorunlarının da eskisinden daha farklı olduğu görülüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024'te üst düzey yöneticilere uyku uyutmayan en büyük endişeler arasında ‘yetenek eksikliği’ başı çekiyor.
İşçi bulma, işe alım ve beceriler
Fortune’dan Trey Williams’ın haberine göre, son birkaç yıl, artan enflasyon, tedarik zinciri eksiklikleri ve pandemi kaynaklı kaosla baş etmek zorunda kalan şirket yöneticileri için acımasız geçti. Bu yılki görünümleri daha olumlu olsa da, üst düzey yöneticilerin hala pek çok endişesi bulunuyor.
BCG'nin yakın tarihli ve CEO'ların maliyetler ve büyümeye ilişkin görüşlerini içeren bir raporuna göre, yöneticilerin yaklaşık yüzde 38'i dijital yıkımdan endişe duyduklarını ifade ediyor. Bu sorunu yüzde 33’le siber riskler, yüzde 25’le enerji maliyetleri ve yine yüzde 25’le sermaye ve finansmana erişim izliyor. Ancak yöneticileri tedirgin eden bir numaralı konu başka: ‘Yetenek’. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 60'ı, uzun vadeli maliyet yönetimi stratejilerine bakarken işçi bulma, işe alma ve çalışanların becerilerini artırmanın en önemli endişe kaynakları olduğunu söylüyor.
Pandemi iş gücü piyasasını gerçekten de altüst etmişe benziyor; bu süreç ve sonrasında ücretler artarken işverenlerin sınırlı bir yetenek havuzundan işe alım yapmak için çabalamak zorunda kaldığı görülüyor. Boston Consulting Group'un maliyet yapısı programı lideri Paul Goydan'a göre, çalışanların büyük teknolojik değişikliklere ayak uydurmak için yeni beceriler öğrenmesini talep eden yapay zeka devriminin yanı sıra patronlar da geri adım atarak yetenek stratejilerine ve harcamalarına kapsamlı bir bakış sergilemek zorunda kalıyor.
Ancak bu sadece işten çıkarmalar yoluyla yeni stratejilere ayak uydurmaya çalışmak anlamına gelmiyor. Yöneticiler halihazırda sahip oldukları çalışanlarla daha fazlasını nasıl yapabileceklerini de merak ediyor. Üst düzey yöneticiler, “Yeteneği geliştirmemiz ve doğru alanlara yetenek kazandırmamız gerekiyor. Bu, ‘Hangi alanda doğru yeteneğe sahip değilim ve bu yeni duruma nasıl uyum sağlayabilirim?' ile ilgili” şeklinde düşünüyor.
Yetenek gelişimine uzun vadeli yatırım şart
BCG'nin Kasım 2023 tarihli raporuna göre, insan yönetimi liderlerinin yaklaşık yüzde 72'si şirketlerinin ihtiyaç duydukları yeteneklere sahip olmadığını düşünüyor. Goydan, pek çok kuruluşun özellikle dijital alanda bilgili çalışanlarda yetenek eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor ancak bu boşluğu yeni işe alınanlarla doldurmaya çalışmak da yeterli bir çözüm gibi durmuyor. Liderlerin iş gücünün becerilerini geliştirmeye ve eğitmeye yatırım yapması gerekiyor. Bu, çalışanların işten ayrılması veya iş değiştirmesi gibi daha fazla maliyete yol açabilecek kısa vadeli sıkıntılardan kaçınmak için yetenek gelişimine uzun vadeli yatırımlar yapmak anlamına geliyor.
Goydan, “Çalışanını kaybetmenin ve ardından yeni yetenekleri işe almanın maliyeti, halihazırda sahip olduğunuz, işi ve şirketi bilen çalışanları eğitmenin maliyetinin 2 katından fazla” diyor.
Goydan, yöneticilerin iş konumlandırmaları ve kısa vadedeki başarıları konusunda kendilerine güvendiklerini söylüyor ancak liderlerin, özellikle konu ‘yapay zeka’ olduğunda uzun vadeli başarı için iş güçlerini en iyi şekilde nasıl geliştirebilecekleri ve konumlandırabilecekleri konusunda kararsız olduklarını ifade ediyor.
Çalışanlar da şikayetçi
Çalışanlar açısından bakıldığında ise yönlendirme konusunda umutsuz oldukları görülüyor. Yönetim danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın Ocak ayı raporuna göre çalışanların yüzde 79'u üretken yapay zeka konusunda eğitim istiyor ancak yalnızca yüzde 64'ü ihtiyaç duydukları eğitimi aldıklarını düşünüyor; yüzde 57'si ise eğitimlerinin yetersiz olduğunu söylüyor.
Goydan, “Yöneticilerle ne kadar çok konuşursam, kendilerini her zamankinden daha fazla düşünmek ve hokkabazlık yapmak zorunda kaldıkları karmaşık bir durumda bulduklarını görüyorum. Piyasanın gerektirdiği şey tam olarak bu ve bu da yüksek rekabetin bir parçası” diyor.
Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki yaş farkı verimliliği düşürüyor
Teknoloji devinden yöneticilere tehdit: Ya ofiste çalışın ya da istifa edin
Yöneticiler geleceği yapay zekâda gördü
Z kuşağının şartları yöneticileri şoke ediyor
Çalışanların korkulu rüyası yeni yetme yöneticiler
Z ve Y kuşağının üretkenlikleri patronları tarafından eziliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.