Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’li şarkıcı ve pop ikonu Taylor Swift, 52 konserlik ABD turu öncesinde tartışmaların odağında yer alıyor. Swift’in konser turu, Kovid sonrası yaşanan talep şokunun tüm bileşenlerini içermesi bakımından ABD ekonomisiyle ilgili çok şey anlatıyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pop yıldızı Swift’in hayranları, pandemi sırasında kaçırdıkları her şeyi savurganca yaşamaya istekli turbo şarjlı tüketicilerin aşırı bir versiyonunu temsil ediyor. Elbette bu yoğun talepte, pop ikonu Swift’in de büyük payı bulunuyor.
Swifties ve Swiftonomics
Bloomberg’den Augusta Saraiva, şarkıcı Taylor Swift’in konser turu ile yarattığı ekonomiyi şu sözlerle tarif ediyor: “Hızla artan talep, sınırlı arz, fahiş fiyatlar, tekel suçlamaları ve neredeyse her şeyi ödemeye istekli bir müşteri: Swiftonomics'e hoş geldiniz.”
Taylor Swift'in yaklaşan 52 konserlik ABD turu, pandemi sonrası yaşanan talep şokunun tüm bileşenlerini içeriyor. Bazı bilet satıcılarının, geçen haftaki resmi satışların ardından konser biletleri için 40 bin dolar veya daha fazla talep ettiği, bunun milyonlarca kişiyi eli boş bıraktığı ve Swift hayranlarının konserlerden birinden bir koltuk kapabilmek için ne gerekiyorsa ödemeye hazır olduğu bildiriliyor.
Pop ikonunun hayranlarının kendilerini tanımladıkları şekliyle ‘Swifties’, ortalama bir Amerikalı olmayabilir, ancak Kovid sonrası ekonomideki mevcut anı yakaladıkları kesin çünkü resesyon yaklaşırken bile birçok tüketici, ister seyahat ister canlı eğlence olsun, pandeminin zirvesinde kaçırdıkları şeyleri savurganlıkla harcamaya hazır. Swift'in hayranları, turbo şarjlı tüketicinin aşırı bir versiyonunu temsil ediyor: Swift’i tekrar canlı görmek için en az dört yıl bekleyen ve pandemiden tarihsel olarak yüksek tasarruf oranlarıyla çıkan milyonlarca Y kuşağı ve Z Kuşağı.
Bankanın küresel endüstrilerle ilgili yıllık ‘Music in the Air’ raporunu yayınlayan Goldman Sachs Analisti Lisa Yang, “Konserler, kriz zamanlarında karşılanabilir bir lüks olarak görülüyor” diyor.
Şu anda, Swift'in ‘The Eras Tour’ biletleri yalnızca ikincil piyasada mevcut ve ucuz olmaktan da oldukça uzak. Geçen hafta, Ticketmaster resmi ön satışı askıya almadan önce yaklaşık 2,4 milyon bilet satıldığı bildiriliyor. Bilet şirketinin sitesinin ise bilet kapmaya çalışan yaklaşık 14 milyon kişinin yüklenmesi yüzünden çöktüğü ifade ediliyor.
Pandemi öncelikleri değiştirdi
Bu kişiler arasında, şu anda arz ve talebin temel yasalarını ilk elden deneyimleyen Maryland Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Melissa Kearney de bulunuyor. 12 ve 15 yaşlarındaki iki Swiftie'nin annesi, bilet alamayınca ikincil piyasa fiyatlarına baktığını ifade ediyor.
Aspen Ekonomik Strateji Grubu'nu yöneten Kearney, konsere gitmek isteyen çocukları için “Dünyada bundan daha fazla istedikleri bir şey yok” diyor. Kearney, “Pandemi genel olarak insanların kendileri için neyin gerçekten önemli olduğuna ve neyin onlara neşe getirdiğine dair düşüncelerini değiştirdi” şeklinde görüş bildiriyor.
Swift'i canlı hiç izlememiş olan Gustavo Coutinho ise 10 aylık birikimden sonra 2.000 dolarlık bir bütçeyi denkleştiriyor. Boston'da yaşayan 25 yaşındaki danışman, iki konsere katılmak için yaklaşık 1.500 dolar harcamış ancak “Gerekirse 3000 dolar veririm” diyebiliyor.
Ekonomi dehası mı?
2000'li yılların başında, Ekonomist Alan Krueger, ekonomiyi müzik endüstrisinin merceğinden açıklamak için ‘Rockonomics’ kavramını ortaya attı. Krueger, 2006 yılında henüz 16 yaşındayken ilk albümünü çıkaran Swift'i, konser ve ürün satışlarını artıran stratejiler geliştiren biri olarak sık sık kullandı ve Swift için ‘ekonomik bir deha’ tanımını yaptı.
Krueger’in öğrencileri de hocalarıyla aynı fikirde. Riverside'daki California Üniversitesi'nde ‘Rockonomics’ dersi veren Carolyn Sloane, “Swift neredeyse tek başında, bütün bir kategori haline geliyor. İnsanlar gerçekten bir Taylor Swift konserine gitmemek için bir başka alternatif görmüyorlar. Onu gerçekten canlı görmek istiyorlar ve bunu bir hayran olarak söylüyorum” şeklinde konuşuyor.
Bruce Springsteen de dahil olmak üzere diğer sanatçılar, hayranlarının Kovid sonrası canlı etkinlikler için çok yüksek fiyatlar ödemeye hazır olduklarını söylüyor; hem de resesyon olasılığına rağmen.
Aynı zamanda, ‘Swiftonomics’ başka bir kavramı da kısa yoldan anlatma potansiyeli taşıyor: ‘Tekel’ Politikacılar ve hukukçular, canlı müzik endüstrisinde baskın bir oyuncu olan Ticketmaster'a yönelik eleştirilerini yenilemek için bu anı en doğru şekilde değerlendiriyor.
Ticketmaster ve ana şirketi Live Nation Entertainment Inc., ABD Adalet Bakanlığı tarafından platformun gücünü kötüye kullanıp kullanmadığına ilişkin bir antitröst soruşturmasının merkezinde yer alıyor. Live Nation, Ticketmaster'ın herhangi bir rekabete aykırı iş uygulaması nedeniyle değil, platformunun kalitesi nedeniyle lider olduğunu ifade ediyor. Ticketmaster, sistem üzerinde çalışacağını söyleyerek Swift hayranlarından özür dilese de, Taylor Swift’in hataların olmasını izlemenin ‘dayanılmaz’ olduğunu söylemesinin önüne geçemiyor.
Arzın arkasındaki akıl
Nihayetinde şarkıcı, arzın arkasındaki akıl olarak öne çıkıyor. Yüksek kapasiteli statlarda çalmayı tercih ediyor ve konserlerine yenilerini ekliyor ama yine de konserlerindeki coşku hiç tükenmiyor. Kanada'daki Victoria Üniversitesi'nde biletler için yeniden satış pazarlarını araştıran bir ekonomist olan Pascal Courty, “Sıklıkla kıtlığın talebi artırdığı hissine kapılıyorsunuz” diyor.
Genel ekonomideki en büyük sorulardan biri, faiz oranları ve işsizlik arttıkça tüketicilerin harcamaya devam edip etmeyeceğidir. Swiftonomics muhtemelen bu teoriye cevap vermeye yardımcı olmayacak çünkü Swift ve hayranları, kendi ekonomik mikro kozmosunda bunu zaten umursamıyor.
Kearney, “İnsanların ABD ekonomisinin sağlığı hakkında söyledikleri bakımından, Taylor Swift biletleri için fahiş meblağlar ödemeye istekli olma konusunda çok fazla şey okumaktan çekiniyorum. Çok sayıda ve koyu Taylor Swift hayranları için bilete olan talebin neredeyse esnek olmadığını okumaya daha meyilliyim” diyor.
Kanye West müzik veri akışı servislerini boykot ediyor
Apple müzik ve oyunları 8 milyar doların üzerinde gelir getirecek
İngiltere'de aylar sonra ilk müzik festivali
ABD'nin en büyük müzik marketi iflas bayrağını çekti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.