BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemŞimdi gözler bağımsız kuruluşlarda----

Şimdi gözler bağımsız kuruluşlarda

Şimdi gözler bağımsız kuruluşlarda
27 Kasım 2015 - 07:07 www.finansingundemi.com

Kabine tamam. Şimdi gözler ekonomiye yön veren bağımsız kuruluş ve üst kurumlarda. Merkez Bankası'nda gelecek yıl, TMSF'de 2017'de atama heyecanı var

Yeni kabine netleşip, ekonomi yönetimi de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e emanet edilmesinin ardından, ekonomiye yön veren bağımsız kuruluş ve üst kurumların durumu da gündeme geldi. 

Para piyasasının şekillenmesindeki en önemli bağımsız kuruluş olan Merkez Bankası’nın, bu çerçevede önümüzdeki yıl başkanlık ataması heyecanı yaşaması bekleniyor. Bununla birlikte diğer kurum ve kurulların büyük bölümünde, yöneticilerin görev süreleri en erken

İLK DEĞİŞİKLİK MERKEZ'DE

Yeni kabineyle birlikte ekonomiye ilişkin bazı bağımsız kuruluş ve üst kurumların yanı sıra, tüm bu kurumlarda nelerin beklendiği, bu kuruluşlardaki son durum şöyle:
Merkez Bankası: MB Başkanı, Bakanlar Kurulu kararıyla 5 yıllığına atanıyor. Atama, Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra gerçekleşiyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 19 Nisan 2011’de Durmuş Yılmaz’ın yerine atandı. Başçı’nın görev süresi 2016 yılında dolacak. Başçı, görev süresinin sonuna kadar zaman zaman faiz kararları nedeniyle eleştirilere hedef olan Para Politikası Kurulu’nun da başında olacak. Merkez Bankası’nın, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in kabinedeki ekonomi patronluğu döneminde nasıl bir faiz politikası izleyeceği, nasıl bir yönetim altında işleyeceği merakla bekleniyor.

Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu (TMSF):  Şakir Ercan Gül, 2010 yılında TMSF başkanlığına atandı. Görev süresi 2012 Şubat ayında dolmasına karşın, Haziran 2012 tarihinde 5 yıllığına başkanlığa yeniden atanan Gül, geçtiğimiz dönem Digitürk’ün satış süreci ve Bank Asya’nın yönetiminin Fon’a devri gibi konularda başkanlık etti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK): 10 yıldır BTK’da başkanlık görevinde bulunan Tayfun Acarer’in görev süresi dolunca, ikinci başkan Ömer Fatih Sayan vekaleten BTK başkanlığına seçildi. Sayan, daha sonra 5 yıllığına kurumun başına asaleten atandı. İnternet iletişimini denetlemekle görevli Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı da bünyesinde bulunduran kurum, 4.5G ihalesi gibi teknoloji açısından kritik bir süreci de yönetiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK): SPK Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, 2013 yılında atandığı görevini 5 yıl sürdürecek. SPK, önümüzdeki dönemde özellikle foreks piyasalarını denetim altına almayı planlıyor. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK): Merhum Başkan Mukim Öztekin’in sağlık sorunları nedeniyle görevinden ayrılmasının ardından, bu yıl BDDK Başkanlığı’na getirilen TMSF Kurul Üyesi Mehmet Ali Akben’in önünde 5 yıllık görev süresi bulunuyor. BDDK, son olarak kredi kartı taksitlerinde kritik  kararlara imza attı. 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK): Şubat 2014’te başkanlığa atanan Mustafa Yılmaz, 6 yıllık görev süresine sahip. Enerji piyasasının patronu konumundaki EPDK, son dönemde akaryakıt tavan fiyat uygulamaları ve doğalgazda ucuz fiyatın önünü açan kararlarıyla tüketici lehine önemli düzenlemeler yaptı. EPDK, lisanslama faaliyetleriyle de enerji yatırımlarına koordinasyon sağlıyor.

Kamu İhale Kurumu (KİK): Mahmut Gürses, 2012 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 5 yıllığına Kamu İhale Kurulu Başkanlığı’na atandı. Kurum, kamu için istisnalar hariç tüm alımlardan sorumlu. 

Rekabet Kurumu: Bu yıl Kurul başkanlığına atanan Prof. Dr. Ömer Torlak’ın 6 yıllık görev süresi bulunuyor. Kurul büyük şirket satışlarındaki onaylarıyla sık sık gündemde yer alıyor. Vatandaş şikayetleri de Kurul’un önüne geliyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK): Başkan Suat Evcimen’in görev süresi 2017 yılına kadar devam ediyor. TAPDK’dan çıkan son kurul kararlarından birisi, marketlerdeki yılbaşı sepetlerinden alkollü içkilerin çıkarılması oldu.  (Milliyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)