Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya Merkez Bankası verilerine göre, ülkede çalışma çağındaki her vatandaşın kişi başına düşen ortalama vadesi geçmiş borcu yıl içinde yüzde 12 artarak 13 bin 600 rubleye yaklaştı.
Rusya Federal İstatistik Servisi’nin (Rosstat) tahminlerine göre, 2023 yılı başında Rusya’da çalışma çağındaki kişi sayısının 83 milyon 400 bin kişi olarak kaydedildiği belirtilirken, Merkez Bankası, ülkedeki vatandaşların bankalara olan vadesi geçmiş borçlarının Ocak-Mayıs 2023 döneminde 56,7 milyar ruble artış gösterdiğini vurguladı.
1 Haziran itibariyle nüfusun Rus bankalarına olan ödenmemiş borcu 1,074 trilyon rubleyi aşarken, vadesi geçmiş perakende borç hacmi bu yılın başından itibaren yüzde 6 yükseldi.
Böylece çalışma yaşındaki her bir Rus vatandaşının omuzlarındaki mali yük Temmuz 2023 itibariyle 13 bin 642 rubleye ulaşırken, bir yıl önce bu rakam 12 bin 196 ruble olarak gözlemlenmişti.
Kredi danışmanlığı hizmeti veren Dolgovoy Consultant şirketinin genel müdürü Denis Aksenov, vadesi geçen kredi borçlarıyla ilgili değerlendirmesinde, ülkedeki bireysel kredilerdeki temerrüt hacminin her ay yüzde 1-1,2 oranında arttığını, değer bazında ise bu artışın 10-12 milyar ruble civarında seyrettiğini ifade etti.
Ülkedeki bireysel kredi borçları ile ilgili durumun mevsimsellikle ilgili olduğuna değinen uzman, “Bankaların kredi politikasının sıkılaştırılması ve artan faiz oranları gibi birçok faktörden etkilenmesine rağmen, dinamikler sabit. Toplam borçlar artmaktadır ve artmaya devam edecektir. Yıl sonunda 200 milyar ruble ya da artı yüzde 20 yeni batık borç tahminimizi koruyoruz” ifadelerini kullandı.
Vadesi geçmiş toplam perakende kredileri borcunda en büyük paya başkent Moskova (yüzde 10, 107 milyar ruble) sahip olurken, ikinci sırada Moskova Bölgesi (yüzde 8, 84 milyar ruble) ve üçüncü sırada ise Krasnodar Krayı (yüzde 5, 50 milyar ruble) yer aldı.
Aksenov, açıklamasında, “Birikmiş vadesi geçmiş borç, bankaların mevcut borçlulara yeni kredi verme kabiliyetini sınırlar. Ödünç alınan kaynakların maliyeti, kredinin geri ödenmemesi riskini içerir, bu nedenle bankaların görüşüne göre daha riskli olan bireyler daha yüksek bir oran ödemek zorundadır” ifadelerini kullandı. (Gazetemru)
Rusya'da 17.7 kişi kredi borcunu ödeyemiyor!
Rus tur operatörlerinin borcu azalıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.