Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ortak bir banka hesabı açmak eşinizle veya aile üyelerinizle mali durumunuzu yönetmenizi kolaylaştırabilir. Bununla birlikte ortak hesapların dikkate alınması gereken bazı potansiyel dezavantajları da bulunur. Mali durumunuzu başka birisiyle birleştirmeye karar vermeden önce ortak banka hesabının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlamakta fayda var. YahooFinance’in haberinde ortak hesapların artıları ve eksileri gündeme getiriliyor.
Ortak hesaplara kısa bir bakış
Ortak Banka hesapları sıradan bir banka hesabı gibi çalışır. En büyük fark ise para yatırma, çek yazma, para çekme ve daha fazlasını yapma yetkisi bir kişi yerine birden fazla kişiye aittir.
Ortak hesaplar çiftlerin ve ailelerin harcamalarını takip etmelerini ortak harcamalarını karşılamalarını ve gelecek için tasarruf yapma yeteneklerini kolaylaştırır. CreditCards.com tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Amerikalı çiftlerin %57'si ayrı ve ortak finansal hesapların bir karışımına sahipken, çiftlerin %43'ünün yalnızca ortak hesaplar kullanıyor.
Çoğu banka ve kredi firması ortak hesaplar üzerinden ortak kredi kartları, krediler, kredi limitleri ve daha fazlasını sağlayabiliyor.
Ortak hesapların artıları ve eksileri
Ortak hesaplar, hesap sahipleri arasında daha fazla finansal şeffaflık sağlar. Sevdiklerinizle bir hesap paylaştığınızda, hem her bir kişinin ne kadar katkıda bulunduğunu hem de hesabınızdaki paranın nasıl harcandığını görebilirsiniz.
Artıları:
Ortak bir hesaba sahip olmak, bütçeleme işlemlerinizi ve genel mali durumunuzu basitleştirir. Tüm fonlarınızı tek bir yerde tutmak, paylaşılan harcamaları planlamayı ve karşılamayı kolaylaştırır.
Ortak banka hesapları, ortak tasarruf hedeflerinize doğru ilerlemenize yardımcı olabilir. İster eşinizle bir ev için para biriktiriyor olun, ister çocuğunuza tasarruf etmenin önemini öğretiyor olun, paranızı aynı hesapta toplamak, gidişatınızı takip etmenize yardımcı olabilir.
Ortak hesapların daha büyük sigorta limitleri vardır. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) mevduat sahibi başına 650 bin TL tutarındaki mevduatları sigortalamaktadır. Bir ortak hesabınız olduğunda ise bu kapsam her iki ortak için de geçerlidir. Dolayısıyla ortak hesabınızda iki hesap sahibi varsa aynı banka mevduatta başka paranız olup olmadığına bağlı olarak 1.500.000 TL kadar ortak varlığınız koruma altında olacaktır.
Eksileri
Ortak hesaplar, harcama alışkanlıklarınız söz konusu olduğunda mahremiyet eksikliğine yol açabilir. Hesabın ortak sahipleri, para yatırma ve çekme işlemleri de dahil olmak üzere tüm işlem geçmişini görebilir. Bazı işlemlerinizi gizli tutmayı tercih ediyorsanız, ortak hesaplarda bunu fazlasıyla zor olacaktır.
Tüm ortak sahipler herhangi bir ücret veya kredili mevduat hesabından sorumludur. Ortak hesap sahipleri, herhangi bir aksilikten eşit derecede sorumludur. Örneğin, diğer hesap sahibi kredili mevduat hesabı oluşturursa, ortaya çıkacak ücretler için siz de sorumlu olursunuz.
Diğer hesap sahibi ile ilişkiniz sona ererse, hesabınızı kapatmak ve varlıklarınızı bölmek zor olabilir. Bankalar ortak hesabı kimin, nasıl kapatabileceği konusunda kendi kurallarını belirler. Tüm bankalar bunu yapmak için her iki tarafın da imzasını gerektirmez. Tüm hesap sahipleri, parayı başlangıçta kimin yatırdığına bakılmaksızın, ortak bir hesaptaki tüm fonlara erişme hakkına sahiptir. Ortak sahipler evli değilse, bu varlıkları bölmek daha zor olabilir. Resmi bir boşanma yaşayan evli çiftler için ek bir yasal koruma katmanı vardır.
Ortak bir banka hesabının mantıklı olacağı durumlar
Ortak bir banka hesabına sahip olmanın mali durumunuz için mantıklı olabileceği birkaç durum vardır. Aşağıdaki örneklerle karşılaştığınızda ortak bir hesap açmayı düşünebilirsiniz:
Mali durumunuzu partnerinizle veya eşinizle birleştiriyorsanız: Ev veya çocuk bakımı masraflarını paylaşan çiftler, faturalarını aynı hesaptan biriktiriyor ve ödüyorlarsa, bu yöntem masrafları takip etmenin ve ödemenin daha kolay bir yolu olarak görülebilir.
Çocuğunuzun parasını yönetmesi konusunda yardımcı oluyorsunuz: Çocuklarına kendi mali durumlarını erkenden yönetmeyi öğretmek isteyen ebeveynler, ortak bir banka hesabıyla onlara temel konularda yol gösterebilir. Birçok banka, çocuklar ve gençler için ebeveyn mülkiyeti ve aşırı harcamaları sınırlamak için alınan önlemlerle birlikte gelen hesaplar sunar. Çocuk 18 yaşına geldiğinde, bu hesapların genellikle normal banka hesaplarına dönüşür ve ebeveynlerin ortak hesap üzerindeki mülkiyeti de kaybolur.
Mali durumlarını yönetmek için yardıma ihtiyacı olan yaşlanan bir ebeveyniniz var: Yaşlı veya hasta bir ebeveyniniz varsa, ortak bir banka hesabı, kendi kişisel mali durumlarını yönetmeleri konusunda ihtiyaç sahibi ebeveninizin üzerlerindeki baskıyı azaltır. Çoğu durumda, ortak banka hesapları aynı zamanda bir "hayatta kalanın hakkı" prensibi ile birlikte gelir, yani birincil hesap sahibi ölürse, fonlar ve hesap hakkı hayatta kalan hesap sahibine geçer.
Ortak bir banka hesabı nasıl açılır?
Ortak bir banka hesabı açmak, kendiniz için kişisel bir banka hesabı açmaktan farklı değildir. Tek fark, bankanızın tüm ortak hesap sahiplerinden kişisel olarak tanımlayıcı bilgileri isteyecek olmasıdır. Ayrıca, herkesin hesap sözleşmesini imzalaması gerekecektir.
Ortak bir banka hesabı açmaya karar verirseniz, bir finans kurumu seçmek, hesabın nasıl kullanılacağı ve her birinizin hesaba ne kadar katkıda bulunacağı gibi önemli konularda kararlar almak için diğer hesap sahipleriyle iletişim kurduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Paranızı zenginler gibi yönetmenin püf noktası
Dave Ramsey: Hayallerinizin peşinde felakete gitmeyin!
Kart borçlarını ödemek için en doğru zaman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.