Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Teknoloji devi Microsoft’un yapay zekâ programının her beş saniyede bir kullanıcının etkinliğinin ekran görüntüsünü alması siber uzmanlar arasında endişeye neden oluyor.
Yeni yapay zekâ aracı Microsoft Recall, şimdiden veri gizliliği konusunda endişe yaratırken yapay zekâ ve gizlilik danışmanı Dr. Kris Shrishak, "Bu bir kabus olabilir. Cihazın kullanımı sırasında ekran görüntülerinin alınacak olması bile insanlar üzerinde caydırıcı bir etki yaratabilir." dedi.
Buna rağmen Microsoft, teknik olarak gayri resmi bir şekilde kullanıcıların "adımlarını tekrar izlemelerine" yardımcı olabileceğiyle övünüyor.
Program, ekran görüntülerindeki anahtar terimleri ve kelimeleri okuyabiliyor. Kullanıcılar geçmişlerinde arama yapmak için fotoğraf, kelime öbeği veya bağlantı girdiğinde, Recall bunları tarayıp ilgili ekran görüntüleriyle eşleştirebiliyor.
Sözcü'de yer alan habere göre teknoloji devi, yapay zekâ aracını tanıtırken “Arkadaşınız Alice'in bahsettiği Kore restoranının adını hatırlamaya mı çalışıyorsunuz? Sadece Recall'a başvurun, aramanız için hem metin hem de görsel eşleşmelerini alır ve sonuçların aramanızla ne kadar yakından eşleştiğine göre otomatik olarak sıralanır” açıklamasını yaptı.
VERİ SIZINTISI RİSKİ
Microsoft, BBC'ye yaptığı açıklamada ekran görüntülerinin yerel olarak kişinin cihazında saklandığını ve şirketinki de dahil olmak üzere dış kaynaklar tarafından dışarıdan erişilemediğini söyledi.
Bu açıklamaya rağmen uzmanlar yine de veri sızıntısı riskinden dolayı endişeli. Veri ve gizlilik uzmanı Daniel Tozer, "Black Mirror" dizi gibi distopik bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
“Ekranda kullanıcının işverenine ait veya gizli olan bilgiler bulunabilir; Microsoft'un bunu kaydetmesinden işletme memnun olacak mı?" derken sohbetlerin fotoğraflarını çekmeye dair endişelerini ekledi.
Hükümetler de şimdiden bu durumu dikkate almaya başladı. Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği Ofisi'nin bir sözcüsü, "kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik mevcut önlemleri anlamak için Microsoft ile halihazırda soruşturma yaptıklarını" söyledi.
Yine de Microsoft, stratejik olarak duraklatılabileceğini belirterek “Recall ile kontrolün sizde olduğunu” savunuyor. Yapılan açıklamada, "Bankacılık uygulamaları ve web siteleri gibi hangi uygulamaları ve web sitelerini hariç tutmak istediğinizi seçebilirsiniz." ifadesi yer alıyor.
Microsoft ve OpenAI'den milyarlarca dolarlık "süper bilgisayar" yatırımı
Microsoft ve Mistral AI, yapay zekâ alanında güçlerini birleştiriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.