Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İlk kez tam zamanlı işe girmek herkes için heyecan verici bir tecrübedir. Bir işletmenin sizi profesyonel bir iş için kadrosuna katmak istemesi, maaş almak ve resmen yetişkinliğe girdiğinizi bilmek heyecan vericidir. Ancak ‘bir teklif alma onuruna ulaşma’ hissine çok fazla kapılmamanız ve kendi haklarınızı aramanız da gerekir.
CareerBuilder’ın araştırmasına göre işverenlerin yaklaşık üçte ikisi (%73) adayların maaş konusunda pazarlık yapmasını bekliyor. Ancak çalışanların %55’i yeni bir işe girdiklerinde daha yüksek bir maaş istemiyor.
CNBC’nin haberine göre, Columbia Hukuk Okulu Profesörü Alexandra Carter, “Kesinlikle, her zaman ilk iş teklifinizi ve aslında her iş teklifini müzakere etmeye çalışmalısınız. İşverenler sizin pazarlık yapmanızı bekler” ifadelerine yer verdi.
İşletmeler sizi ‘olabildiğince ucuza’ çalıştırmak ister
İlk işinizde kendi haklarınızı savunmanızın gerekmesinin en önemli sebebi ilk iş teklifinizde yapacaklarınızın tüm gelecek rollerinizin temelini oluşturacak olmasıdır. Daha yüksek bir ilk maaş üzerine pazarlık yapmak bir sonraki maaşınızın zamanı geldiğinde daha yüksek bir seviyeden başlamanıza imkan sağlar.
Carnegie Mellon Üniversitesi Profesörü ve yazar Linda Babcock, “Hiçbir işveren size vermek istediği en yüksek maaş üzerinden teklif yapmaz. Sizi olabildiğince ucuza almaya çalışır. Bu kişisel bir şey değildir. İş dünyası böyledir” ifadelerine yer verdi.
Yeni mezun olan çalışınlar sıklıkla ilk iş teklifleri için pazarlığa girdiklerinde yeterince kozu olmadıklarını düşünür. Ancak bu doğru değildir.
Carter, “Tahmin ettiğinizden daha fazla kozunuz var. Güçlü olduğunuz yönlerden başlayın. Tecrübenizin az olması değerinizin az olması anlamına gelmez. Kariyerinizde başarılı olmanızın bir kısmı da kim olduğunuzu anlatabilmeyi ve şirket için hangi problemleri çözebileceğinizi öğrenmektir” ifadelerine yer verdi.
Maaş pazarlığı için uygulanabilecek üç taktik
Carter maaş pazarlığının ilk mülakatınızla birlikte başlayacağını belirtiyor. Profesör, “Pazarlık sadece rakamlarla ilgili değil aynı zamanda mesajlarla da ilgilidir. İşvereninize ilk etkileşimden itibaren sizi nasıl değer vermesi gerektiğini ve masaya getireceği teklifleri nasıl düşüneceğiniz öğretmek istersiniz” diyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, habere yeni işe girecekler için üç ipucuna yer veriliyor:
Tipik maaş ücretlerini araştırın
Başvurduğunuz işin genel maaş oranını öğrenin. Şirketler ödeme-şeffaflığı yasaları sayesinde her geçen gün maaş aralıklarını daha fazla paylaşır hale geldi. Ancak ödevinizi Glassdoor, Salary.com gibi diğer internet siteleri üzerinden araştırarak yapmak da isteyebilirsiniz. Pozisyonunuzdaki maaşları anlamak için sektördeki bir arkadaşınıza veya bir akıl hocanıza ulaşmanız da iyi bir fikirdir. Başvurduğunuz şirkette çalışan birini tanıyorsanız bu daha da iyidir.
Doğru tonu belirleyin
Yüksek maaş talebiniz sırasında kendinizden emin ve arkadaş canlısı bir tavır takınmanız önemlidir. Carter müzakere ettiğiniz kişinin düşmanınız değil ortağınız olduğunu hatırlıyor. Carter, “Müzakereler için söylediğim bir söz vardır: ‘Asla talep etmem, işe alırım’ Karşımdaki kişiyi benim tarafıma çekmek isterim, böylece ortak bir amaç üzerinde çalışırız. Bu durumda, Benim masaya getirdiğim şey bu ve şirketin masaya getirdiği şey bu ve bu paketi ikimizi de heyecanlandıran bir şey haline nasıl getirebiliriz’ gibi bir ortam oluşur" dedi.
Güçlü yönlerinizi vurgulayın
İlk iş başvurunuzda çok fazla iş tecrübeniz olmayabilir ancak yeni almış olduğunuz bir diploma vardır. Bunun avantajı olmayan bir durum olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu bir avantajdır. Bu sizin alanınızdaki en son teknoloji ve gelişmeler hakkında eğitilmiş olduğunuz anlamına gelir. Böylece şirkete mevcut çalışanlarının sahip olmadığı beceri ve yetkinlikleri getirebilirsiniz.
Başarılı insanlar güne nasıl başlar? İşte 10 sabah rutini...
Küresel gayrimenkul krizi ne kadar yakın?
bu yazının Türkiye gerçekleriyle örtüştüğünü düşünüyor musunuz? yoksa ülkemizde de durum bu mu diyorsunuz? Farkına varmadan başka bir ülkede miyim yoksa? mezun olmuşsunuz gelmiş iş görüşmesinde pazarlık yapacağım. Türkiye'de bu görüşme biz sizi arayacağız ile sonlanır ve siz emekli olana kadar aramazlar. Ülkemiz gerçekleriyle uyuşan yazıları yayımlasanız daha iyi olur diye düşünüyorum. :) :)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.