Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Ekonomistler, Pekin hükümetinin birçok şehirde pandemi kontrollerini gevşetmeye başlamasıyla Çin'in Sıfır Kovid politikalarından çıkışına ilişkin tahminlerini öne çekiyor.
Bloomberg’ün haberinde yer alan geçen hafta gerçekleştirilen ankette 16 ekonomistten dokuzu Çin’in daha önce beklediklerinden daha erken yeniden açılmasını beklediklerini belirtiyor. Bu ekonomistlerin dördü 2023’ün ikinci çeyreğinde Çin’in yeniden açılacağını öngörüyor. Diğer üç ekonomistin beklentisi ise daha erken.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Pekin yönetiminin vaka sayısını ortadan kaldırma stratejisinin mevcut rekor Kovid vaka sayısı rakamlarına bakıldığında başarısız olduğu ortaya çıktı ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi şimdilerde yeniden açılmaya doğru geçiş sürecini hızlandırıyor. Virüs kısıtlamaları Çin ekonomisine geniş çaplı bir zarar verdi ve birçok kentte büyük çaplı protestoları tetikledi. Yetkililer son günlerde bazı sosyal mesafe kısıtlamalarını geri alıyor.
Mizuho Menkul Kıymetler Kıdemli Çin Ekonomisti Serena Zhou konuyla ilgili açıklamasında, “Çin'in kısıtlamalarda yaptığı 20 ince ayarla birlikte Kovid Sıfır politikasından çoktan çıktığına ve bunun yerine enfeksiyon eğrisini düzleştirmeye çalıştığına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi. Geçen ay Çin yetkililerinin yayınladığı 20 maddelik kılavuzla, Kovid kısıtlamalarını daha hedef odaklı ve ekonomik faaliyetlere daha az zarar verecek hale getirmeyi amaçlamıştı.
Pekin yönetimi son uygulamayla birlikte düşük riskli hastaları karantina kampları yerine evinde izole edilmesine izin veriyor. Şangay'ın finans merkezi, parklar gibi açık hava halka açık mekanlarına girmek veya toplu taşıma araçlarını kullanmak için PCR testi şartı kaldırıldı. Üst düzey yetkililer ve devlet medyası da virüsle ilgili söylemlerini yumuşattı.
Yeniden açılmaya ilişkin güçlü işaretlerin ardından Çin hisse senetleri ve yuan pazartesi gününden itibaren yükselişe geçti.
UBS Baş Ekonomisti Wank Tao ekibiyle birlikte pazartesi günü paylaştığı notta, “Kovid politikalarına ilişkin büyük bir değişikliğin zamanlaması, Mart 2023'ten sonrası için olan temel beklentimizden biraz daha erken olabilir" ifadelerine yer verdi.
Bloomberg anketine katılan 16 ekonomistten yedisi, yeniden açılmanın gelecek yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşeceğini tahmin ediyor ve dördü ilk çeyreği işaret ediyor. Ankette ekonomistlerden tam anlamıyla bir yeniden açılmanın ne olacağına ilişkin tasvir oluşturmaları istenmedi.
30 Kasım ve 2 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen anket bu hafta sonu Şangay ve Hangzhou gibi büyük şehirlerde hafifletilen kısıtlamaların öncesinde gerçekleştirildi. Bazı ekonomistlerse geçiş sürecinin engebeli olacağı konusundaki endişelerini sürdürüyor. Ülkedeki tıbbi kaynakların yetersizliği ve yaşlıların aşılanma oranındaki düşüklük yetkilileri ‘deneme yanılma’ uygulamalarıyla karşı karşıya bırakabilir.
Natixis’in Kıdemli Ekonomisti Gary NG, “Çin’in yeniden açılma yolunda. Ancak bu sakin bir yelkenli yolculuğu olmayacak. Piyasalar Batı’da olduğu gibi tüm kısıtlama tedbirlerinin kaldırılmasını beklememelidir” açıklamasında bulundu.
Bu tür öngörüler ülkedeki ekonomik büyüme için de belirsiz bir tablo oluşturuyor. Bloomberg anketindeki 16 ekonomistten beşi dördüncü çeyrekte ve 2022’nin tamamında Çin için büyüme beklentilerini düşüreceklerini açıkladı. Çin için medyan büyüme projeksiyonları, bir önceki kasım anketinde %3,9 ve %3,3 aralığından %3,8 ve %3,2 aralığına düşürüldü.
Moody’s Analytics Ekonomisti Heron Lim, “Ekonomik görünüm için daha önemli olan, Çin'in Kovid kısıtlamalarını hafifletme ve ekonomik hayatı normale döndürme yeteneğini sınırlayan sahadaki pratik gerçeklerdir” dedi. Lim’e göre; kısıtlamalar, daha az etkili aşıların kullanımı ve yabancı mRNA aşılarını kullanma konusundaki isteksizlik, yaşlılar arasındaki aşı tereddüdü ve halk sağlığı sisteminin etkinliği vakalardaki artışla başa çıkma konusundaki yetkililerin kapasitesi sınırlıyor.
Bir başka ankette ise ekonomistler, Çin Merkez Bankası’nın 2023'ün ilk çeyreğinde bankalar için rezerv gereksinimi oranını bir kez daha düşürmesini bekliyor. Bir ve beş yıllık kredi prim oranlarının da Mart ayına kadar düşürülmesi beklenirken, orta vadeli kredi faiz oranının gelecek yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde düşürüleceği öngörülüyor.
Çin polisinden protestolara barikatlı önlem
Çin'de yeni vaka sayısı 40 bini geçti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.