Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yale ekonomisti Stephen Roach, Çin'in deflasyon bataklığından kurtulmak için atması gereken iki adım daha olduğunu söylüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Yale ekonomisti Stephen Roach, Çin piyasalarının Pekin'in son teşvik çabalarından büyük bir destek almasına rağmen, ülkenin gerekli üç adımdan henüz yalnızca birini attığını söylüyor.
Mali destek ve yapısal reform
Insider’dan Filip De Mott’un haberine göre, Roach, Financial Times için yazdığı yeni köşe yazısında, eksik olan iki parçanın mali destek ve yapısal reform olduğunu yazıyor ve ekliyor: “Çin bu başlıkları ele almazsa, ekonomik anlamda düzlüğe çıkmak için mücadele etmeye devam etmek zorunda. Çin, büyük bir borç kaynaklı varlık balonunun patlaması sonucu durgunluk ve deflasyonla karakterize edilen Japonya benzeri bir bataklığa düşme riskiyle karşı karşıya.”
Japonya'nın durumunda, 1980'lerde düşen varlık fiyatları büyüme ivmesini hareketsizleştirdi ve ülkeyi otuz yıllık bir deflasyon sarmalına soktu. Roach'a göre, Çin'in gelecek beş yıl için öngörülen yüzde 4'lük GSYİH oranı, Tokyo'nun 30 yıl önceki durumunu neredeyse bire bir yansıtıyor.
“Ancak Pekin, Japonya'nın öğrendiği dersleri benimserse bu kaderden kurtulabilir” diyen Roach, “Japonya'ya kaçış hızı sağlamak için güçlü mali ve parasal teşvikler gerekliydi ve yapısal reformlar kalıcı bir toparlanma için hayati önem taşıyordu” diye ekliyor.
Üç ayaklı strateji
Pekin, ‘üç ok’ stratejisinin ilk bölümünü yeni tamamladı. Roach, likidite enjeksiyonları, ipotek faiz oranlarında gevşeme ve faiz oranlarında ve rezerv gereklilik oranında büyük kesintiler dahil geçen haftaki teşvik paketinin etkileyici bir parasal destek olduğunun altını çiziyor.
Çin'in şimdi mali teşvik konusunda aynısını yapması gerekiyor. Çin geçen hafta Komünist Parti'nin Politbüro toplantısında tüketicilerini finansal olarak desteklemeye hazır olduğunu belirtmiş olsa da, Roach çok az ayrıntı verildiğini belirtiyor. Yine de, analistler, ülkedeki tüketici güveninin düşmesinin Çin ekonomisine dair birçok sorunun merkezinde olduğunu düşünüyor.
Pekin'in iç talebi canlandırmak için insanlara harcama yapması gerekiyor; bu olmadan ülke zaten deflasyona sürükleniyor ve devasa emlak piyasası satılmamış konutlar ve büyük borç yığınlarıyla dolup taşıyor.
Yine de, Roach, Pekin'in daha fazla harcama yapma konusundaki tereddütünü borçla ilgili kötü deneyimlerinin bir yansıması olarak açıklıyor. Ülkenin borç-GSYİH oranı geçen on yıla göre neredeyse üç kat daha yüksek ve bu durum muhtemelen Pekin'i cesaretsiz kılıyor. Roach, “1990'lardaki Japonya gibi Pekin de 2009-10'da yaptığı gibi artan kamu sektörü borçlanması nedeniyle mali bir bazuka kullanmaktan çekiniyor” diyor.
Uzun vadeli yapısal reformlar
Ancak Çin’in kilit sektörlerde harcamaları artırsa bile uzun vadeli yapısal ayarlamalar da yapması gerekiyor. Roach, ülkenin demografi, üretkenlik ve yetersiz tüketim gibi sorunlarla çevrili olması nedeniyle bunun değişimin en zorlu noktası olduğunu söylüyor.
Örneğin Pekin, emeklilik ve sağlık politikalarının iyileştirilmesi gibi yeterli sosyal güvenlik reformlarını henüz başlatmadı. Bunların hayata geçirilmesi durumunda ise Çinli tüketicilerin tasarruf etmeye daha az meyilli olacağı öngörülüyor.
Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman bu yıl benzer şekilde Çin ekonomisini Japonya ile karşılaştırdı ve Pekin'in bu en kötü senaryodan kaçamayacağı konusunda uyardı. Sorunun bir kısmının Çin'in siyasi liderliğinin verimli bir ekonominin önünde engel teşkil etmesi olduğunu söyledi.
Krugman, bu noktayı vurgulamak için Çin'in teknolojiye yönelik baskısını örnek gösterdi ve “Pekin sektöre yönelik incelemesini hafifletmiş olsa da, iş dünyasının güvenini geri getirmek için daha fazlasını yapması gerekiyor” dedi.
Roach, “Özel sektörü destekleyen eylemler, 2001 ortalarından bu yana yürürlükte olan düzenleyici ve politik kısıtlamaları geri almada somut olmaktan çok söylemsel nitelikte” diyerek geleceğe yönelik karamsarlığını ifade ediyor.
Çin'in emlak sektörü ekonominin üzerinde yük olmaya devam edebilr
Çin'de konut fiyatları Eylül ayında arttı
Çin MB'sından emlak sektörüne nefes aldıracak karar
Çin'in imalat ve hizmet faaliyetleri daraldı
Çin, bankaların zorunlu karşılık oranını düşürdü
Çin'den bankalara 142 milyar dolar sermaye
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.