Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Geleneksel bankacılık sektörü ile her geçen gün daha popüler hale gelen ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) şirketleri arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Barclays’in yakın zamanlı bir araştırması BNPL servislerini hedef alıyordu. İsveçli BNPL devi Klarna’dan yapılan açıklamada ise Barclays’in araştırması “kabul edilmesi zor” ve “sorumsuzca” olarak tanımlandı.
Finextra’nın haberine göre, Barclays, BNPL kullanımının bir sonucu olarak 876.000 İngiltere vatandaşının finansal zorluğa düşebileceği konusunda uyardı. Barclays anket araştırması için borç yardımı kuruluşu StepChange ile güçlerini birleştirdi.
İngiltere bankası BNPL ekonomisinin perakende mağazaları için rolünün altını çizdi. Barclays firmaların müşterilere sundukları kredi seçeneklerini ve "düzenlenmemiş borç vermenin tuzaklarını" tam olarak anlamadıklarını açıkladı.
Klarna İngiltere Birimi Başkanı Alex Marsh’tan Barclays’in söz konusu araştırmasına cevap geldi. Marsh araştırmayı sert bir dilde eleştirerek, “Bu akıllara durgunluk verici ve açıkçası bir yaşam maliyeti krizi sırasında sorumsuzca yapılan bir açıklama. Barclays, StepChange’i BNPL ürünlerine karşı lobi yapmak yerine %10,9 faiz talep eden yüksek maliyetli taksitli kredi ürünlerini onaylamak için kullanmalıdır" ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere anlaşmalı şirketlere sıfır faizli kredi imkanı sağlayan Klarna gibi BNPL hizmetleri bir yandan bireylerin alışverişlerinde ödeme kolaylığı sağlarken bir yandan da anlaşmalı perakende şirketlerini destekliyor. Bununla birlikte şirketlerin düşük faiz imkanı sağlaması bankaların yüksek faizli tüketici kredilerine olan ihtiyacı sınırlarken, BNPL hizmetlerine erişim kolaylığı da finansal sistemin güvenliği için sorun oluşturuyor.
Marsh, Barclays'in vardığı sonuçlarla "İngiltere'deki perakendecilere büyük ölçüde patronluk yaptığını" ve "İngiltere'deki perakendecilerin de tıpkı müşteriler gibi, eski bankaları terk etmelerinin şaşırtıcı olmadığını" da sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz hafta, İngiltere hükümeti, BNPL sağlayıcılarının kredi kontrollerini sıkılaştırmasını ve yanıltıcı reklam ve promosyonlardan kaçınmasını sağlamak için uzun zamandır beklenen düzenleme planları açıkladı. İngiltere hükümeti, 2023 ortasına kadar ikincil mevzuatın oluşturulması amacıyla bu yılın sonuna doğru taslak mevzuat hakkında bir istişare yayınlayacak. Ardından İngiltere’nin mali düzenleme kurumu FCA, sektöre yönelik kurallarını danışacak.
İngiltere’de başarısız geri ödemeleri ve zayıf kredi puanları olan milyonlarca insan BNPL kredilerinden faydalanarak kredi satın aldı. Söz konusu riskli krediler BNPL şirketlerinin eleştirilerin odağında olmasına yol açıyor.
Kripto krizi derinleştikçe kullanılan elektrik miktarı düşüyor
Apple’dan ‘Şimdi al, sonra öde’ hamlesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.