BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem2023’ün en büyük ekonomik riskleri----

2023’ün en büyük ekonomik riskleri

2023’ün en büyük ekonomik riskleri
17 Kasım 2022 - 08:21 www.finansingundemi.com

Enflasyon, faiz oranları, devlet borcu, emlak fiyatları, enerji krizi ve Çin'in büyümesi ekonomik toparlanmanın önündeki en büyük engeller arasında.

FİNANSGUNDEM.COM-DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomi zor bir dönemden geçiyor. Ve işler daha da kötüye gidebilir. Tarihsel verilere göre, Fed'in agresif faiz artırımları ABD ekonomisini 2023'te resesyona sürükleyecek. Sıfır vaka politikası Çin'in ekonomisini zaten yavaşlatmışken, enerji krizi nedeniyle Avrupa'da da ekonomik sorunlar artıyor.

Enflasyon yükseliyor, faiz artırımları devam ediyor, enerji krizine kısa vadede çözüm beklenmiyor, emlak sektöründe kriz çanları çalıyor… İşte Bloomberg analistlerine göre 2023 için en büyük finansal riskleri:

FAİZ ORANLARI

Fed oranlarının 2022 başındaki %0'dan 2023'ün başlarında %5'e ulaşması bekleniyor. Bu agresif oran artışı şimdiden ABD ekonomisine zarar veriyor ve vermeye devam edecek. Bloomberg’e göre, ABD ekonomisinin 2023'ün ikinci yarısında resesyona girecek ve yaklaşık 6 milyon Amerikalı işini kaybedecek.

Fed Başkanı Jerome Powell, Faiz oranlarını %6'ya kadar yükseltmek zorunda kalabilir ve bu da dünyanın en büyük ekonomisinde daha derin ve uzun vadeli bir durgunluğu tetikleyebilir.

YÜKSEK BORÇ

Büyüme oranları borçlanma oranlarının üzerinde olduğu sürece kamu borcu düşük kaldı. G7 üye devletleri kamu borçlarını 2007'de GSYİH'nın %81'inden 2022'ye kadar GSYİH'nın %128'ine çıkardı.

İçinde bulunduğumuz durgunluk ve artan faiz oranları sürecinde bu gerçekler değişiyor ve devletlere daha yüksek faturaların çıkması bekleniyor. Öyle ki,  birçok büyük ekonomi, radikal değişiklikler uygulanmadan sürdürülemez borç krizi yaşayabilir.

Euro Bölgesi'nde sorun yaratacak olsa da iflastan kaçınması beklenen İtalyan ekonomisini yatırımcılar yakından takip ediyor. İngiltere'nin tahvil piyasaları, Liz Truss'un aceleci hareketlerinin yol açacağı neredeyse bir çöküşten kaçındı, ancak ülkenin mali durumu hâlâ sıkıntılı durumda ve Rishi Sunak'ın hükümeti bir kemer sıkma politikası uygulamak zorunda.

ABD aynı durumda olmayabilir, ancak borç tavanıyla ilgili tartışma yakında Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında büyük bir siyasi çatışmaya dönüşecek.

Japonya'da negatif faiz oranlarının "mimar"ı olan merkez bankası başkanı Haruhiko Kuroda'nın görev süresi yakında sona eriyor. Yeni merkez bankacısından, bu ucuz fonlama arzını devam ettirip yenin daha fazla çökmesini riske atıp riske atmayacağı, yoksa krize Fed gibi yaklaşıp dünyanın en borçlu ülkelerinden birini istikrarsızlaştırması mı sorusuna cevap vermesi istenecek.

EMLAK KRİZİ

Sıkı likidite dünya çapında emlak piyasalarında büyük sıkıntıların yaşanmasına neden olacak. Bununu etkileri bugünlerde bile hissedilmeye başlandı.  Halihazırda bir kriz yaşayan Kanada ve Yeni Zelanda gibi ülkeler değişimin ön saflarında yer alacak. ABD o kadar da kötü bir durumda olmayabilir, ancak Bloomberg Economics'e göre, konut kredisi ödemelerini hanehalkı gelirleriyle uyumlu hale getirmek için emlak fiyatlarında %15'lik bir düşüş olması gerekiyor.

ÇİN EKONOMİSİ

Çin'de ise sıfır vaka stratejisinin kaldırılmasıyla ekonominin olası toparlanması, yurt içi emlak piyasasındaki sorunlu durumun yol açacağı sorunları telafi edecek. Ancak Bloomberg Economics'e göre, ülkedeki yeni konut inşaatlarının azalan arzla yeniden uyum sağlaması için %25 oranında düşmesi gerekiyor.

Yine de, Başkan Xi Jinping'in ekonomi ekibinin kilit üyelerinin beklenen emekliliği, krizlerle başa çıkma konusunda deneyimli yöneticilerin kaybına işaret edebilir. Yurtiçi emlak piyasasındaki kriz ekonominin geneline yayılırsa, Çin'in büyümesi beklenen %2,2'nin oldukça altına düşecek ve bu da küresel ekonomik büyümeyi, özellikle Çin'in Kore ve Vietnam gibi ülkeleri daha fazla etkilenecek.

ENERJİ KRİZİ

Yapbozun son parçası, küresel düzeyde jeopolitik ilişkilerin bozulması ve karşıt ittifakların yaratılması. Ukrayna'daki savaş ve neden olduğu enerji krizi , 2023'te ekonomisinin %0,1 küçülmesi beklenen Euro Bölgesi'nde resesyon yarattı.

Petrol fiyatlarındaki paralel artış ve Çin ekonomisinden gelen talebin artması, siyah altının fiyatını 100 doların üzerinde tutabilir. Bu fiyatlar da zaten sıkıntıda olan ekonomileri daha derinden etkileyebilir.

Aynı zamanda, jeopolitik gerilimler ve ABD ile Çin arasındaki "soğuk" ticaret savaşı hız kesmeden devam ediyor.

Tayvan ve Çin'in saldırgan emelleri, Pekin ile Washington arasındaki yeni düşmanlığın merkezinde yer alıyor. İşler tırmanırsa, önemli ve küresel yansımalar olabilir, ancak Bloomberg askeri çatışmanın nispeten olası olmadığını vurguluyor.

Kovid-19'un yeni ve daha ölümcül bir versiyonunun yayılması, küresel ekonomiye önemli bir darbe indirecek. Aynı zamanda doğal afetlere neden olan iklim değişikliği ve aşırı hava koşulları milyonlarca insanı etkilemeye devam edecek.

Fed Waller: Daha küçük faiz artışları konusunda rahatım

 

Çin MB'den enflasyon uyarısı

 

Panetta: Yeşil dönüşüm enflasyonun düşürülmesine yardım edebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)